Доц. д-р Спас Ташев пред Lupa.bg: Скопие използва психичноболни хора за провокации

Северна Македония е готова да признае албанския за официален, но не и българския, заяви историкът

Албанските политици искат техният език да стане официален в Северна Македония и да не се позволи на други езици да имат такъв статут. В някои общини в Северна Македония особено крайграничните, категорично над 20% от населението са български граждани, т.е. българи. Точно на реализирането на техните права Скопие се опитва да попречи през албанските партии. Това заяви в интервю за Lupa.bg историкът от БАН и ЮЗУ “Неофит Рилски” доц. д-р Спас Ташев. 

Северномакедонският президент Стево Пендаровски поиска да не се бърза с промяната на Конституция и с признаването на българите в нея. Как трябва да се реагира на това?

– Притеснявам се, че всичко това се прави, за да се сведе проблема до формалното признаване на българите в Конституцията. Това обаче е едно задължително, но не и единствено условие. Имаме един много по-широкомащабен пакет от искания по отношение на българите в Северна Македония. В Сърбия от почти 80-те хиляди българи в края на 40-те години, сега ще бъдат под 10 000. Това означава, че системният натиск върху тях продължава, въпреки че са вписани в Конституцията. Абсолютно същата политика ще се опита да направи и Скопие – политиката от югославско време си остава непроменена. Затова нашето искане не трябва да се свежда до някакво формално признаване на малка българска общност, а тази общност да се ползва реално с всичките си права, срещу нея да не се провежда скрита дискриминация. Две от албанските партии вече са дали съгласие за промяна на Конституцията. Нека обърнем внимание на условието, което те поставят – да отпадне възможността в районите, където дадена общност е над 20%, говоримият от нея език да бъде със статут на официален. Някои от албанските политици искат техният език да стане официален в Северна Македония, но да не се позволи на други езици да имат същия статут.

В някои общини в Северна Македония, особено крайграничните, категорично над 20% от населението са декларирани българи пред нашето законодателство. Точно ограничаването на техните права Скопие се опитва да прокара през албанските партии. Поради тази причина миналата година беше фалшифицирано преброяването. От деклариращите се като българи се изискваше да представят доказателства, че са такива. В тези случаи нашите сънародници представяха своята българска лична карта. Тогава преброителите ги вписваха като двойни граждани, а не като лица от българската общност. На тази манипулация България продължава да не реагира. Ние продължаваме да не забелязваме проблемите, които възникват, а все още тичаме след събитията.

– Доста шум се вдигна около откриването на северномакедонски клуб в Благоевград. Каква е целта?
– С откриването на северномакедонски клуб на името на Никола Вапцаров се цели провокация. Клубът е частна инициатива, аналогична и на всички български клубове в нашата съседка. Чудя се защо в медиите се пише, че българската държава стои зад тях. Клубовете в двете страни се създават от местни граждани. На практика обаче македонските културни домове се създават като отговор на българското настъпление в Северна Македония. Хората, които откриват клуба в Благоевград, бяха поканени преди няколко месеца на среща при президента Стево Пендаровски. Това показва, че Скопие няма намерение да спазва своите ангажименти по Договора за добросъседство и приятелство с България. А именно – да не повдига въпроса за присъствие на македонско малцинство у нас. <<<Линк към Lupa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *