Доц. Спас Ташев пред Lupa.bg: Стево Пендаровски подтикна Ламбе да запали културния дом

Два месеца преди да бъде запален българският културен дом „Иван Михайлов“ в Битоля, беше използван езика на омразата от северномакедонския президент Стево Пендаровски. Ако има подбудител на това деяние, то това са северномакедонските власти и самият Пандеровски, който обвиняваше Иван Михайлов, че е бил фашист. Това обясни пред Lupa.bg историкът доц. Спас Ташев след срещата на членовете на кръга „За Македония“ с евродепутати в Страсбург.

По думите му Ламбе Алабаковски е бил изпълнител на поръчка. Той е изсипал запалителна течност в долната част на вратата, с цел огънят да се разпростре навътре. Но тъй като е имало от вътрешната страна праг, пламъците не са се разпространили. Те обаче са засегнали лицето на Алабаковски.

„Проведохме 3 работни срещи с евродепутати. Първата беше с групата на европейските консерватори и реформисти, които участват в групата „Западни Балкани“.

Твърденията, че тази среща е била малко посещаема, не са верни, тъй като на нея присъстваха онлайн над 300 души. Втората – беше с българските евродепутати от всички парламентарни групи. Най-слаба беше посещаемостта на депутатите на БСП. Третата беше с цялата група на европейските консерватори и реформисти, които бяха около 70 човека или 10% от евродепутатите“, разказва историкът.

„Когато говорихме за правата на човека, по погледите на евродепутатите разбрах, че те за пръв път чуват за фактите, които представяме. Изтъкнах, че българите в Македония са официално признати от Османската империя след референдум през 1872 г., който е първият и единствен референдум там до 1990 г. Изнесох данни от четири чужди преброявания – от Османската империя от 1902 г., две от 1918 г.: френско и австро-унгарско и едно италианско от 1942 г. Резултатите от преброяванията говорят за наличие на компактно население от българи и нито един етнически македонец. Преброяването от 1942 г. е много важно, тъй като все още има живи хора, обект на преброяването. Изведнъж с магическа пръчка през 1945 г. тези българи изчезват.  >>>линк към цялата статия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *