Доц. Ташев: Проспахме момента да обясним на Европа, че Скопие е троянският кон на Путин

– Доц. Ташев, германската външна министърка Аналена Бербок каза нещо, което втрещи всички, които се интересуват от македонския въпрос – а именно, че България се е съгласила до средата на годината да махне ветото за ЕС. Дали Бербок изпусна нещо за договорка, която ние не знаем?

– Аз проверих чрез мои източници в нашето Външно министерство. Те твърдят, че подобно нещо от нашата външна министърка Теодора Генчовска не е казвано. В същото време това се появява и в германски медии, не е само публикация в наши. Ако анализираме изказванията на министър Генчовска, ще видим, че тя винаги е отстоявала идеята, че ветото не бива да се маха, докато Скопие не се реформира. От тази гледна точка приемам думите на Бербок като германска провокация, ако не са й приписани от медиите, каза той пред Марица.

– Германия прокарва изцяло нова доктрина, която гласи, че за да се чувстват по-сигурни Северна Македония и Албания, трябва бързо да получат път към Евросъюза. Дали това е общо становище на ЕС?

– През последните години Германия на моменти обслужва някакъв съмнителен европейски интерес. Имам предвид политиката й по отношение на „Турски поток” и „Северен поток”. Всички си спомняме как тя упорито застана срещу идеята за руски тръбопровод през Черно море към България, а оттам и към Западна Европа, но в същото време работеше за изгражданите на „Северен поток 2”. Това показва, че германската външна политика има няколко аршина, но при всички случаи изхожда от своя собствен интерес. Казвам това с тъга, защото тези общоевропейски интереси, за които говорим, все още са далече и често пъти се крият зад егоистични интереси. Само преди месец след началото на руската инвазия в Украйна видяхме, че Берлин е твърдо против въвеждането на енергийно ембарго към Русия. И стигаме до въпроса какви интереси се преследват, когато се атакува нашето вето. Твърденията, че чрез него България обслужва руския интерес, е една опорка, която бе разработена в Скопие и спусната по македонската агентура у нас. Под агентура разбираме хора, които се препитават чрез работа в скопски медии и научни институти. Северна Македония си има утвърдена лобистка програма, която продължават да прокарват най-вече чрез медиите в Западна Европа и САЩ. И тук е голямата трагедия ​- България буквално спи! Като правя тази констатация, в никакъв случай не обвинявам само сегашното българск​о правителство, а всички наши правителства през последните 30 години, които пренебрегваха националния интерес към Македония, а на практика продължаваха глупавата политика на БКП след 1944-та, пък дори и след 1963-та ​- за отбягване на вземане на позиция по този важен въпрос.>>>цялата статия от Novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *