Доц. Спас Ташев от БАН каза, че заявилите се като българи са привиквани на “информативни разговори”

Доц. Спас Ташев за “ Здравей България” Нова ТВ.

2 097 319 души са се преброили в Северна Македония. От тях 3 504 са написали, че са българи.

„Имаме 100 000 български паспорта и 30 000 души, които са в процедура. Те са заявили пред българските власти чрез нотариална заверка, че са българи. Така че около 130 000 граждани на Северна Македония са декларирали с документ наличието на българско самосъзнание”, коментира доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН.

По думите му при всички случаи има разминаване между това, което се казва тук и в Северна Македония. Но вероятно има и користни подбуди. „С паспорта на РСМ обаче в момента също се пътува свободно. Този аргумент очевидно не е работещ”, добави той.

Ташев разкри, че когато се е подготвяло преброяването, в социалните мрежи редица граждани на Северна Македония са започнали да декларират, че ще се пишат българи. „Подобна дейност беше засечена от службите за сигурност на Скопие. На мен лично са ми известни 26 случая, при които хора, афиширали се като българи, са привиквани на информативни разговори”, уточни той.

Атанас Величков, главен редактор на македонския сайт „Трибуна”, обясни, че в страната всички политически субекти от опозицията имат резерви към резултатите от преброяването.

„Най-голямата опозиционна партия – ВМРО-ДПМНЕ, изрази мнение, че преброяването е нецялостно. Около 130 000 македонски граждани, които вероятно са го бойкотирали, не са записани като етническа принадлежност”, добави Величков. >>>към видеото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *