България да реагира на “грешките” в преброяването в РСМ, иска Спас Ташев

България закъснява с реакция за нарушения и абсурди при преброяването в РСМ. За това предупреди доцент Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Спас Ташев знае и за други манипулации, които се извършват от властите. Българската страна закъснява с реакцията си, най-малкото преброяването ще продължи до края на месеца. Случващото се в РСМ ще изкриви данните, това е сигурно, но е и още един начин да се окаже натиск върху гражданите с българско национално самосъзнание.

Иначе позицията, която България е възприела спрямо Северна Македония, е правилна, тя е и консенсусна в българското общество, определи Спас Ташев. Тази позиция е потвърдена от три последователни парламента.

На въпрос има ли засилване на натиска или опитите за влияние от страна на дипломати от чужди държави в последно време, Ташев припомни предупреждението на президента Румен Радев от началото на месеца.

“В изказванията на чужди политици думата “натиск” се прояви през тази година. Това беше основно от американски източници, но го казаха служители на ниски позиции – съветници и експерти в държавната администрация на САЩ. Подобно определение не беше използвано от нито един високопоставен политик по адрес на България”, посочи Спас Ташев. Линк към цялата статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *