Експерт пред Lupa.bg: Ще хвърчат глави, ако се поддадем на натиск за Северна Македония

За първи път имаме официално признание от съветник на американската администрация, че върху България се оказва натиск по отношение на Северна Македония. До този момент тълкувахме подобно поведение като засилен интерес към интеграцията на нашата съседка в ЕС и тъй като не отговаряме адекватно на него, може да се тълкува като натиск. Това заяви пред Lupa.bg доц. Спас Ташев от БАН по повод твърдението на съветника на американската администрация по балканските проблеми Даниел Сървър, че върху България се оказва натиск по отношение на нейната западна съседка.

Думата „натиск“ е неприемлива за отношенията между партньори и съюзници. Ако ние споделяме еднакви цивилизационни ценности, как тогава нашите партньори ще ни оказват натиск?! Това равноправни отношения ли са или не? Щом споделяме еднакви ценности, защо тогава администрацията на Джо Байдън не вземе отношение относно нарушаване правата на човека и използване на езика на омразата, ксенофобията, етноцида в Северна Македония – все неща, несъвместими с демократичните принципи“, коментира доц. Ташев.

Според него няма да допуснем намеса в нашата политика по отношение на нереформирано Скопие. „Всеки политик трябва да знае, че който се поддаде на натиск, неговата глава, ще хвръкне“, допълни експертът.>>>Линк към цялата статия..

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *