Доц. д-р Спас Ташев за Труд: Гърция и новата борба на македонските българи

Емигрантите от Титова Македония смятат себе си за българи

Атина сочи на няколко пъти в последните десетилетия, че за нея населението във Вардарска Македония е българско

Неизвестните нови борби на Македония

В поредица от публикации „Труд“ разказва за малкоизвестни или неизвестни факти от борбите на македонските българи през периода 1944 – 1991 г.

През 1913 г. Гърция завзе около 50% от географската област Македония. През последвалия период има доста изследвания за отражението на този факт върху българо-гръцките отношения, но значително по-малко са публикациите за противоречията между Атина и Белград във връзка с македонския въпрос. Характерна особеност в този сложен геополитически триъгълник е, че Гърция не отрича наличието на българско население, но се стреми да представи броя му като по-малък. Имало е периоди, когато Атина дори е признавала българите в Македония, но на тази практика систематично се противопоставя Белград.

След 1944 г., когато в основата на югославската политика по македонския въпрос заляга македонизмът, нещата се комплицират допълнително. До 1948 г. Белград и Скопие успяват да създадат своя собствена мрежа в Беломорска Македония, която става проводник на пропагандата за откъсване на този район от Гърция и присъединяването му към Югославия. За да парира тези претенции, Атина е принудена да заявява, че на нейна територия няма „македонци“, а българи. Например в. „Фос“ пише по това време, че „още откакто се яви на политическата сцена към края на войната, маршал Й. Б. Тито започна да се тупа по гърдите и да си дере гърлото за съдбата на славяните в Македония под гръцка власт и да настоява за присъединяването им към братята им в югославска Македония. Всъщност тези славяни, както и славяните в самата югославска Македония, не са никакви югославяни, сърби или хървати, а са българи, които се считаха и се считат и сега за българи и са били признати за такива както през време на турското владичество, така и при гръцкото управление… Същите тези българи са водили кървави борби и против самите сърби и тяхната великосръбска идея“. >>>линк към цялата статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *