Българите в Северна Македония: официални статистики и нарушени човешки права

Доклад, изнесен на 7 юни 2022 г. в Европейския парламент в Страсбург.

БЪЛГАРИТЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ:
ОФИЦИАЛНИ СТАТИСТИКИ И НАРУШЕНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА

Доц. д-р Спас Ташев

Доклад, изнесен на 7 юни 2022 г. в Европейския парламент в Страсбург

Представлявам българските демографи, членове на Българската академия на науките, а също така сдружението на Потомците на бежанци и преселници от територията на Република Северна Македония и приятели, чийто съпредседател съм.

Нашето сдружение представлява интересите на:

• около 400 хил. български граждани, чийто произход е от територията на днешна Северна Македония;

• общо в България има около 1,3 млн. души, които определят своя произход от цялата географска област Македония.

Населението на Северна Македония е съставено от наши братя и всички ние желаем Скопие да стане член на ЕС, но настояваме преди това да се реформира и да скъса с порочните зависимости и практики, наследени от югославската тоталитарна епоха.

Никой в България не отрича правото на днешните граждани на Северна Македония да се самоопределят, както желаят, в това число и като етнически македонци. Но ние няма да се съгласим с дългогодишната насилствена практика на властите в Скопие да забраняват на тези, които продължават да се чувстват българи, свободно да изразяват своята идентичност. Не можем да се съгласим и с това Скопие да променя идентичността на всички починали наши предци.

ЧУЖДИ ПРЕБРОЯВАНИЯ И СЪВРЕМЕННА СТАТИСТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Една част от българите на територията на днешна Северна Македония са признати официално от османските власти през 1870 г. Останалата част са признати през 1872 г., след като под техен контрол се провежда плебисцит, при който 2/3 от християнското население само се декларира като българско. Това е първият и единствен до 1990 г. референдум. >>>линк към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *