Доц. д-р Спас Ташев за Труд: Иван Михайлов – човекът, който не се огъна пред Хитлер

В тоталитарната епоха клишето „фашист“ масово е използвано като претекст за унищожение на демократичните среди в Източна Европа

Фалшификация на ЩАЗИ и КГБ, прокарана чрез създадени филм и книга

Неизвестните нови борби на Македония

В поредица от публикации „Труд“ разказва за малкоизвестни или неизвестни факти от борбите на македонските българи през периода 1944 – 1991 г.

През април т. г. северномакедонският президент Стево Пендаровски се включи в кампанията срещу България, като след откриването на офиса на съществуващия вече две години Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля, написа, че „да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война“, не обслужвало благородна кауза.

Позицията на Пендаровски е поредната брънка от идеологическите престъпления, чрез които населението в днешна Северна Македония системно е възпитавано в антибългаризъм. В тоталитарната епоха клишето „фашист“ масово е използвано като претекст за унищожение на демократичните среди в Източна Европа. Самото твърдение, че Иван Михайлов е сътрудничел с Хитлер, е доказана фалшификация на ЩАЗИ и КГБ, прокарана чрез създадените през 1959 и 1966 г. филм и книга „Операция „Тевтонски меч“, целящи дискредитирането на Ханс Шпайдел, заемал длъжността командващ обединените сухопътни войски на НАТО в Централна Европа. Днес по същия начин руският президент Путин обявява за „фашисти“ своите противници в Украйна. Парадоксът е, че две официално съществуващи политически партии в Северна Македония: „опозиционната“ ВМРО-ДПМНЕ и подкрепящата сегашното правителство ВМРО-НП, от 1991 г. декларират приемственост и включват в номерацията на своите конгреси и тези на автентичната ВМРО, когато е ръководена от Иван Михайлов.

Истината за Иван Михайлов е съвсем друга. След станалия със съдействието на Белград военен преврат в България през 1934 г., той се прехвърля в Турция и се ползва от личната защита на Ататюрк. В началото на 1938 г. обаче, поради упоритото му издирване от Югославия, е принуден да отиде в Полша. Когато германците през 1939 г. превземат Варшава, със съпругата му Менча Кърничева са арестувани от Гестапо и вкарани в затвора Джелна. Освободени са на 28 ноември. След това двамата заминават за Унгария, но при създаването на независима Хърватия на 10 април 1941 г., са поканени като гости и живеят в съседство до хърватския ръководител Анте Павелич. Важното е, че до септември 1944 г. Иван Михайлов не е бил в Македония и никой не е пострадал от него. >>>към цялата статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *