Предложение на БНП за взимане на решение на МС..

ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА БНП ЗА ВЗИМАНЕ НА РЕШЕНИЕ НА МС ЗА КОМИСИЯ ЗА РЕГИСТРИРАНЕ НА РАЗРУШЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИЦИ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

На 30 септември Българската национална платформа за обединение и развитие изпрати предложение до служебния министър-председател Стефан Янев и служебния министър Светлан Стоев да внесат в Министерски съвет проект на решение за създаването на смесена комисия, която да проучи и регистрира всички унищожени български паметници на територията на Северна Македония.

ДО Г-Н СТЕФАН ЯНЕВ
СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н СВЕТЛАН СТОЕВ
СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ВЗИМАНЕ НА РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА КОМИСИЯ ЗА РЕГИСТРИРАНЕ НА ЦЯЛОСТНО ИЛИ ЧАСТИЧНО РАЗРУШЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

УВАЖАЕМИ Г-Н ЯНЕВ,

УВАЖАЕМИ Г-Н СТОЕВ,

 

На 28 септември т.г. се обърнахме към няколко Еврокомисари, словенското председателство на ЕС в лицето на Министър-председателя на Словения г-н Янез Янша, Президента на Република България г-н Румен Радев и служебния външен министър г-н Светлан Стоев, като ги информирахме за поредния вандалски акт на унищожаване на български паметник в с. Клепач край гр. Прилеп в Северна Македония. В същия документ поискахме да се създаде международна комисия, която да разследва този и подобни случаи, свързани с нарушаване на правата на човека и унищожаване на българското културно-историческо наследство, и тези паметници да бъдат възстановени. Копие бе връчено и в Министерски съвет – 08.10-167 28.9.2021 г.

След като тази информация бе разпространена в медии в България и Северна Македония, председателят на партията в Северна Македония Гражданско-Демократична Уния Петър Колев, се обърна към Зоран Заев – Председател на правителството на Република Северна Македония, Оливер Спасовски – Министър за вътрешните работи на Република Северна Македония, Любомир Йовески – Главен прокурор на Република Северна Македония, в което настоява „извършителите да бъдат изправени пред лицето на правдата, а паметникът да бъде върнат там, където му е мястото“. Този пример показва, че позицията на Република България за защита на обективните факти има и подкрепа от страна на различни части от обществото в Северна Македония.

Тъй като многократно сме констатирали, че в Република България няма цялостна информация за унищожените български паметници, което при всички случаи прави нашата позиция слаба, предлагаме:

Да бъде внесено за приемане от Министерски съвет решение за създаване на Смесена междуведомствена комисия с представители на МВнР, МК, ДАБЧ и др., и с участието на представители на науката и гражданския сектор, която да издири, документира и регистрира всички цялостно или частично разрушени български паметници на територията на Северна Македония.

Със събраната информация да бъдат запознати евро-атлантическите партньори на Република България, след което да се приемат двустранни или многостранни стъпки за възстановяване на тези разрушени български културно-исторически паметници.

 

С уважение,

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ДОЦ. Д-Р СПАС ТАШЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *