Декларация по повод ескалацията и напрежението…


ДЕКЛАРАЦИЯ

ПО ПОВОД ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО

МЕЖДУ СЪРБИЯ И КОСОВО

 

Българската национална платформа е обезпокоена от напрежението в района на Централните Балкани. В основата на този проблем стои неотчитането на факта, че Балканският геополитически хоризонтал има свои специфични характеристики и интереси. Смятаме, че неговото механично включване в разширеното понятие „Западни Балкани“ не води до разрешаване, а до замитане на проблемите, което поражда конфликтност с периодична цикличност на нейното ескалиране.

Поредната проява на такова напрежение се наблюдава днес на границата между Сърбия и Косово, но то е свързано с опита за реализация на сръбската идея за „Балкански мини Шенген“, подкрепяна от Кремъл. Целта на този проект е да конфронтира Албания с Косово и Северна Македония с България. Проводниците на сръбските и руските интереси в Тирана и Скопие активно се включиха в този план за дестабилизация на региона. В резултат на това днес Косово за пореден път е заплашено от сръбска агресия, обвита с митология, която няма нищо общо с реалностите поне в Южно Косово, където населението от славянски произход никога не е било сръбско и въпреки дългогодишната асимилация продължава да бъде свързано кръвно и езиково с това в Македония и Поморавия.

Днешната критична ситуация бе подпомогната от допуснатите сериозни външнополитически грешки като:

  1. Не бе започната ускорена евроитеграция на Черна гора;
  2. Албания не бе извадена от общия преговорен пакет за евроинтеграция със Северна Македония;
  3. Не бе направен задълбочен анализ на сръбския експанзионизъм, задкулисно влияние и механизми за манипулации в региона.

За да се преодолее всичко това, Българската национална платформа настоява:

  1. Да се направи задълбочен анализ на дестабилизиращите фактори на Балканите и особено на външнополитическата им подкрепа и съвременен териториален обхват.
  2. Да се вземе политическо решение за реално подпомагане и ускоряване на евроинтеграцията на Черна гора.
  3. Албания да бъде извадена от общия преговорен пакет за евроинтеграция със Северна Македония и да започне самостоятелно преговори с ЕС.
  4. НАТО и ЕС да окажат съдействие на Скопие да се реформира и да преодолее наследените от югославско време тоталитарни, идеологически и криминални зависимости;
  5. Отправяме апел към българските власти най-накрая не на думи, а на дело да разработят модерна проактивна, а не тичаща след събитията политика, ориентирана към равноправно взаимодействие с евроатлантическите ни партньори и подкрепа за българските общности в Централните Балкани, пряко засегнати от сръбския експанзионизъм, а именно:

– общността на лицата със съхранено българско самосъзнание в Северна Македония да получи официална подкрепа на правителствено ниво и да се предприемат стъпки за официалното признаване на частта от българския народ, живееща там, която да придобие статут на държавотворен народ и на основание на съществуващата практика за квотно предствителство, под международен контрол да заеме своя дял в държавните и общинските институции и фирми.

– в момента българите в Косово са между чука и наковалнята, но не получават ефективна подкрепа от България. Настояваме българското правителство да приеме документ, който да признава българите в Косово, като изрично посочи тяхното териториално разположение и начините за установяване на българския им произход. На тази база да се предприемат международни стъпки за признаването в Косово на българите като общност, а след това и като национално малцинство.

– българите в Албания, въпреки че формално са официално признати като национално малцинство, досега не са били обект на преброяване в самостоятелна група. Необходими са спешни мерки за оказване на помощ на това население във връзка с предстоящото преброяване.

– българите в Западните покрайнини са подложени на тотална сърбизация, поради което броят им неколкократно е намален и днес е сведен до около 10 хил. души. Необходими са последователни и трайни мерки за съхраняването на това население.

  1. Апелираме медиите, а и българският народ като цяло, да бъдат критични към всички стари, нови и новопоявяващи се партии в България и да изискват от тях ясно да изразят позициите си по отворените въпроси със Северна Македония и други националнозначими проблеми, за да получат адекватен вот съобразно вижданията на избирателя като единствен суверен.

Assoc. Prof. Spas Tashev, PhD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *