Днес връчваме следния документ…

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ПРАВОСЪДНАТА РЕФОРМА И МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
ДО Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,
УВАЖАЕМИ Г-ЖО ЗАХАРИЕВА И Г-ЖО КАРАЯНЧЕВА,
Обръщаме се към Вас с настояването при разглеждането на проекта за бюджет на Република България за 2021 г. да се предвидят средства за създаването на държавен фонд за подпомагане на българските общности зад граница. Нашата страна е една от малкото в ЕС, които нямат такъв фонд и не подпомагат своята диаспора. Дори и европейски държави, които не са членове на ЕС, провеждат такава политика. Като пример можем да посочим Сърбия, която само за двете сръбски организации, действащи на територията на Република Северна Македония, отпуска 600 хил. ЕВР годишно.
Подобен български държавен фонд би трябвало да дава възможност към него да кандидатстват различни организации на българите зад граница за финансиране на дейността си на базата на проектни начала. Чрез него могат да се закупуват и авторски права за разпространението на чужди продукции в територии, обитавани от наши компактни задгранични общности. Такъв подход ще позволи български телевизии да бъдат гледани от задграничните ни сънародници, което ще заздрави връзките им с България.
Особено полезен би бил такъв фонд за създаването на информационен сайт или друга електронна медия на територията на РС Македония. В настоящия момент такива липсват, поради което нашата страна е възпрепятствана да повлиява при представянето на неин положителен образ сред северномакедонската общественост. В същото време повечето от съществуващите там медии са под чужд контрол и провеждат целенасочена антибългарска политика.
Предлаганият от нас фонд би следвало да бъде управляван съвместно от МВнР и ДАБЧ, като евентуално се приобщят и представители на кабинета на Вицепрезидента на Република България и на гражданското общество. По този начин ще се получи максимален синхрон и ефективност при отстояването на българските национални интереси.
Оставаме с надеждата, че ще се прояви държавническо разбиране към нашето предложение и то ще бъде прието.
С уважение,
Председател: Доц. д-р Спас Ташев
Секретар: инж. Георги Мъндев
София, 29 октомври 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *